Övningsköra inför körkort

När det är dags att ta körkort måste man övningsköra för att klara uppkörningen. Det är dock inte bara att sätta sig bakom ratten och börja utan det finns en del regler som gäller. Man måste vara minst 16 år när det gäller körkort för personbil. Man måste även ha ett körkortstillstånd samt göra en synundersökning.

Sedan går det att välja ifall man vill övningsköra privat eller på körskola. Väljer man privat behöver man en handledare som är minst 24 år, har gått introduktionsutbildningen de senaste fem åren och har ett giltigt körkort. Handledaren och övningsköraren måste även gått en handledarkurs tillsammans.

Det är inte alla som har möjlighet att övningsköra privat. Kanske finns det ingen i närheten som äger bil eller har körkort. Då går det att få hjälp via körskolor. Det är ett smidigt sätt att komma igång. Det är möjligt att välja ifall man vill ha enstaka lektioner eller boka ett helt paket. Det är även möjligt att kombinera körskolans lektioner med privatkörning. Nackdelen med körskola är att det kostar en hel del. Skulle man behöva ett stort antal lektioner måste man räkna med ett antal tusen kronor.

Previous article

Husbilen

Next article

Laddhybrid och hybridbil