Blandat om bilar

Köra bilKöra bil

Olika bilsorterOlika bilsorter

Bilens historia

Experiment med fordon började redan på 1600-talet. På den tiden drevs fordonen på ånga, men det visade sig snabbt att ångdrivna båtar och tåg hade lite bättre förutsättningar jämfört med bilarna. Den allra första moderna bilmotorn utvecklades av Gottlieb Daimler, en tysk mekaniker, i slutet av 1800-talet. Han var en av de första som lyckades skapa en bensindriven motor.

Den första bilen driven på bensin utvecklades av en annan tysk, Karl Benz. Det var ett trehjuligt fordon. Daimler och Benz uppfinningar ledde sedan till att de två männen slog ihop sina företag under 1920-talet och gav det namnet Mercedes Benz.

Den första serietillverkade bilen

Henry Ford var en annan uppfinnare som bestämde sig för att göra USA motorburet. På 1900-talet började han tillverkningen av en av de första serietillverkade bilarna, T-Forden. Mellan åren 1908-1927 tillverkades det fler än 15 miljoner exemplar av bilen. Under höjden av produktionstakten blev ett exemplar färdigt varje 24:e sekund. Efter några år på marknaden sänktes priset på T-Forden till 290 USD, från 950 USD, vilket ledde till att vanligt folk hade råd med en bil och inte endast de rika.

Ford använde sig av ett löpande band och fler biltillverkare adopterade processen. Dock var det ingen som lyckades vara lika snabba som Ford under flera år. Det var först Volkswagen som slog rekordet i början av 1970-talet med sin tillverkning av Bubblan. De producerade miljoner exemplar av den bilen mellan åren 1938-2003. Det löpande bandet har fortsatt att användas vid i stort sett all biltillverkning. Det är endast de mest exklusiva bilarna som i vissa fall är monterade och tillverkade för hand.

Bilen kommer till Sverige

Det var år 1891 som den allra första bilen kördes i Sverige. Det var på en motorutställning och bilen var importerad från Frankrike. Det första motordrivna fordonet tillverkades först i början på 1900-talet. Det var Maskinfabriksaktiebolaget Scania som tillverkade en lastbil. Volvo grundades 1926 och började tillverka bilar i stort sett på direkten. Volvo anses därför vara en av de första biltillverkarna i Sverige. De har genom åren varit en väldigt framstående biltillverkare, bilarna har hög kvalitet och har blivit populära runt om i världen.

Sverige har sålt ut Saab och Volvo, två av de mest välkända biltillverkarna. På grund av detta serietillverkas det inte svenska bilar längre, trots att de två tillverkarna som idag ägs av kinesiska företag, tillverkar bilarna i Sverige. De svenska biltillverkarna har genom åren hanterat konkurrensen, från både amerikanska och europeiska biltillverkare, väldigt bra. Den asiatiska bilindustrin är dock en av de snabbast växande. Efter att de tagit marknadsandelar runt om i världen började Saab och Volvo att tappa sin lönsamhet. Det ledde till att företag valde att säljas till sina nuvarande ägare.

Det finns dock en biltillverkare i Sverige som lyckats fånga en plats på marknaden: Koenigsegg som tillverkar exklusiva sportbilar.

Bilens betydelse

Bilen anses vara ett av de viktigaste transportmedlen i Sverige. Den gör det möjligt att ta sig runt i landet utan att behöva vara beroende av tåg och buss. Bilen är speciellt viktig för familjer som bor på landsbygden, eller utanför städerna, för att de ska kunna ta sig till affären, arbetet och skolan. På landsbygderna saknas ofta kommunikationerna, som bussar, vilket gör att folket måste ta sig runt själva. På bussen är det dessutom svårt att ta med sig större packning, vilket gör att det är inte det bästa sättet att ta sig från affären när man storhandlat.

På grund av att de på landsbygden är väldigt beroende av bilarna påverkas de extra hårt när bensinpriserna stiger. De behöver nämligen bilen för att klara av sin vardag, men när det blir ännu dyrare att köra händer det att familjerna måste offra andra kostnader. Till exempel ingen semester eftersom de måste ha råd att åka och handla.

Bilens betydelse för företag och myndigheter

Bilen är även ett viktigt fordon för myndigheterna, till exempel för brandkår, ambulans, polis, läkare, blodtransport och väktare. Om dessa grupper inte hade haft tillgång till bil skulle det bli väldigt svårt för dem att utföra sina uppgifter.

Det finns dessutom en rad med företag som är beroende av att ha en bil, exempelvis budfirmor, taxibolag och så vidare. Dessa verksamheter hade inte funnits ifall bilen inte tillverkats.

En populär hobby

Bilen är dessutom en rolig hobby för många människor. Vissa väljer att samla på sina favoritbilar, det kan innebära amerikanska bilar, veteranbilar eller exklusiva sportbilar. Andra väljer istället att köpa renoveringsprojekt som de kan montera ned och rusta upp för att antingen sälja vidare eller visa upp på event.

Det finns även en lång lista med motorsporter där bilen används. Dessa kan också anses som hobby, folk som älskar att titta på sporterna och de som utövar dem. Biltävlingar har funnits sedan slutet av 1800-talet, de organiserade formerna började dock i början av 1900-talet.

Framtiden

Skulle Sverige sluta ha tillgång till bilar kommer landet stanna. På grund av detta är sannolikheten väldigt liten till att bilen kommer försvinna. Vad som däremot kan bli möjligt är att det dyker upp nya, miljövänligare alternativ.

Idag finns det elbilar på marknaden, men här i Sverige är de fortfarande inte de allra populäraste men börjar bli mer och mer vanliga. Det beror till stor del på att laddningsstationerna inte finns tillgängliga överallt.

Om elbilen

Elbilen har under de senaste åren blivit mer och mer populär. Anledningen till detta beror bland annat på att elbilar ger personer en bättre körekonomi. De hjälper även till att minska utsläppen, vilket i sin tur leder till att miljön skyddas. Elbilarna har batterier istället för bensin, de går att ladda vid laddningsstationer, på kontoret och självklart hemma. En batteriladdning kan kosta en hel del men det är ändå billigare jämfört med en bensinmotor.

De största fördelarna med att köra en elbil är att den har en snabb acceleration, är tyst, miljövänlig och billig i drift. Men en viktig sak att tänka på är att när det handlar om så mycket elektricitet kan saker gå fel. Dock finns det bilföretag, till exempel Tesla, som verkar ha lyckats utmärkt med elbilarna.

Köra elbil

Elbilen finns i en rad olika utföranden – som sportbilar, kombibilar, lastbilar, skåpbilar och självklart vanliga personbilar. Det finns alltså elbilar för både företag och privatpersoner. Hur lång räckvidd en elbil har varierar lite, runt 500 kilometer brukar vara den vanligaste räckvidden. Det räcker för de flesta som använder sig av en bil. Men ska man åka på en längre bilsemester kan det bli jobbigt att behöva stanna och ladda regelbundet. En laddning tar nämligen längre tid jämfört med tiden det tar att fylla på med bensin. Dock finns det även elbilar som klarar upp till 1000 kilometer på endast en laddning.

När det kommer till elbilens acceleration kan de allra snabbaste göra 0-100 kilometer i timmen på under tre sekunder. Standardelbilarna klarar det på drygt sex sekunder. En hjälpsam funktion de flesta elbilar har är självkörning och parkeringshjälp. Funktionerna går sedan att uppdatera med hjälp av en dator och internet.

En nackdel som finns med elbilarna är att de är väldigt tysta. Det kan då vara svårt att höra ifall det kommer en bil när man ska gå över vägen.

Övningsköra inför körkort

När det är dags att ta körkort måste man övningsköra för att klara uppkörningen. Det är dock inte bara att sätta sig bakom ratten och börja utan det finns en del regler som gäller. Man måste vara minst 16 år när det gäller körkort för personbil. Man måste även ha ett körkortstillstånd samt göra en synundersökning.

Sedan går det att välja ifall man vill övningsköra privat eller på körskola. Väljer man privat behöver man en handledare som är minst 24 år, har gått introduktionsutbildningen de senaste fem åren och har ett giltigt körkort. Handledaren och övningsköraren måste även gått en handledarkurs tillsammans.

Det är inte alla som har möjlighet att övningsköra privat. Kanske finns det ingen i närheten som äger bil eller har körkort. Då går det att få hjälp via körskolor. Det är ett smidigt sätt att komma igång. Det är möjligt att välja ifall man vill ha enstaka lektioner eller boka ett helt paket. Det är även möjligt att kombinera körskolans lektioner med privatkörning. Nackdelen med körskola är att det kostar en hel del. Skulle man behöva ett stort antal lektioner måste man räkna med ett antal tusen kronor.

Säker körning

Alla som kör bil känner till att de måste vara försiktiga i trafiken samt ta hänsyn till alla runt omkring sig. Det är så pass viktigt att alla bilägare måste skaffa sig en trafikförsäkring. Denna ska sedan gärna kombineras med antingen en hel- eller halvförsäkring.

Hos Transportstyrelsen går det att läsa mer om trafikförsäkring och vad den täcker.

Att tänka på

Det viktigaste att tänka på när man beger sig ut i ett fordon är att hålla hastighetsgränserna. Risken för olyckor och skador ökar med flera procent ju snabbare man kör. Genom att köra säkert kommer man även spara pengar. Det förbrukas nämligen mindre bränsle när man inte gasar och bromsar hela tiden.

En annan fördel med att köra säkert är att man ofta når destinationen snabbare. Detta låter kanske kontraintuitivt men faktum är att när man kör långsammare har man bättre fokus på trafiken. Det gör det lättare att anpassa positionen ifall radion varnar för några hinder.

Lagarna och reglerna finns där av en anledning. Trots detta väljer många att inte följa dessa, vilket leder till olyckor. Det kan också leda till att man blir av med körkortet.

Husbilen

En husbil är ett smidigt fordon när man ska åka på semester. Det går att beskriva den som en stor bil som går att både bo i och självklart köra. En stor del av Sveriges husbilar är registrerade som personbil klass II. Det betyder att dessa fordon, oavsett hur tunga de är, får köras i samma hastigheter som personbilar.

När det gäller de största husbilarna, med en vikt på 7,5 ton eller mer, kan de istället klassas som en lastbil med en boinredning. Dessa måste då följa speciella hastighetsbestämmelser. De måste dessutom ha en färdskrivare och personen som kör måste följa kör- och vilotidsreglerna.

För att få köra en husbil ser det lite olika ut beroende på när man tog körkort. Alla som tog sitt körkort före den 1 juli år 1996 får köra en personbil klass II med en totalvikt på över 3,5 ton med ett B-körkort. Alla som tog sitt körkort senare måste ha ett som gäller C1- eller C-behörighet.

För parkering gäller samma regler för husbilen som gäller för personbilen. De får alltså parkera på samma ställen. Det finns även två andra kategorier när det gäller en husvagns uppställning: Ställplats och camping. Parkeringen gäller precis som för personbilarna så länge alla regler följs.

Vissa städer har idag speciella husbilsplatser tillgängliga nära sitt centrum. Dessa är speciellt för just husbilar. Kommunerna tycker mycket om dessa eftersom det bland annat leder till större turism.

Oavsett vem det gäller rekommenderas det att alltid ta reda på vilka regler som gäller ifall man bestämmer sig för att skaffa en husbil.

Laddhybrid och hybridbil

En unik bil som dykt upp under de senaste åren är laddhybriden. Det är en bil som både består av en elmotor och en vanlig bensin- eller dieseldriven motor. Elmotorn kan laddas av bilens förbränningsmotor men även genom att anslutas till ett eluttag.

Bra att känna till är att det finns ytterligare en variant, en hybridbil. Den skiljer sig en del från laddhybriden. En hybridbil går nämligen inte att ladda via ett eluttag utan endast genom den vanliga motorn i bilen eller med hjälp av bromssystemet. Hybridbilen går dessutom endast att köra med elmotorn på kortare sträckor. Det är ett bra val om man bor mitt i en storstad.

Laddhybriden däremot går att köra med på lite längre sträckor, men även dessa är relativt blyga. Runt 50 kilometer brukar vara maxräckvidden innan batteriet tar slut. Dock räcker det ifall man endast använder elmotorn när man kör genom städer eller fastnar i bilköer.

De flesta större biltillverkare producerar idag hybridbilar. Det anses vara det första steget innan man övergår till elbilar utan förbränningsmotorer.

Trots att en laddhybrid använder sig av fossila bränslen räknas den ändå som en miljöbil.

Fyll i kontaktformuläret ifall du vill få svar på frågorna du har om hemsidan.

driftmagazine.se – Blandat om bilar och olika bilsorterdriftmagazine.se – Blandat om bilar och olika bilsorter

Previous article

Elbilar laddas billigast hemma