Laddhybrid och hybridbil

En unik bil som dykt upp under de senaste åren är laddhybriden. Det är en bil som både består av en elmotor och en vanlig bensin- eller dieseldriven motor. Elmotorn kan laddas av bilens förbränningsmotor men även genom att anslutas till ett eluttag.

Bra att känna till är att det finns ytterligare en variant, en hybridbil. Den skiljer sig en del från laddhybriden. En hybridbil går nämligen inte att ladda via ett eluttag utan endast genom den vanliga motorn i bilen eller med hjälp av bromssystemet. Hybridbilen går dessutom endast att köra med elmotorn på kortare sträckor. Det är ett bra val om man bor mitt i en storstad.

Laddhybriden däremot går att köra med på lite längre sträckor, men även dessa är relativt blyga. Runt 50 kilometer brukar vara maxräckvidden innan batteriet tar slut. Dock räcker det ifall man endast använder elmotorn när man kör genom städer eller fastnar i bilköer.

De flesta större biltillverkare producerar idag hybridbilar. Det anses vara det första steget innan man övergår till elbilar utan förbränningsmotorer.

Trots att en laddhybrid använder sig av fossila bränslen räknas den ändå som en miljöbil.

Previous article

Övningsköra inför körkort

Next article

Bilens historia