Att köpa en företagsbil

Funderar du på att skaffa företagsbilar? Då rekommenderas det att du gör noggrann research och tänker efter ordentligt innan du gör ditt beslut om vilken bil som passar ditt företag bäst.

Det första du bör tänka på är självklart kostnaden. Har du/ditt företag tillräckligt med pengar till att skaffa en bil? Eller har du tänkt skaffa flera bilar? Precis som när du köper en privatbil är det viktigt att du tar en titt på ekonomin och räknar ut vad det kommer att kosta företaget att äga en eller flera bilar varje månad. Skulle du behöva ansöka om ett lån kan du besöka krea.se och ta en titt på vilka företagslån som ser bäst ut.

Förmånsbil eller tjänstebil?

Ett av de första besluten du bör ta är ifall du och ditt företag behöver en förmånsbil eller tjänstebil. Dock måste du först veta vad det är för skillnad mellan dessa typer av bilar.

Förmånsbil

En förmånsbil är det bästa alternativet ifall du vill skaffa en bil som du kan använda för både privat bruk och inom själva företaget. Detta innebär att du själv är den som äger bilen och kan därför använda den lite hur du vill. Med en förmånsbil kan du välja att ta ut en milersättning, i alla fall om du inte gör några avdrag för andra bilkostnader.

Tjänstebil

En tjänstebil är en typ av bil som du endast använder inom din verksamhet. Det är då företaget som står som ägare och är därmed ansvarig för bilens kostnader. Väljer du att skaffa en tjänstebil får denna inte användas privat hur som helst, det finns regler om hur ofta du får använda en tjänstebil i privat syfte. Detta är något du måste kolla upp ifall du är osäker på vad som gäller.

Skulle du välja att skaffa en förmånsbil måste du tänka på att den biltypen är skattepliktig. Det läggs till på din lön och leder till att du betalar en större skatt än vanligt.

Användning av bilen

När du bestämt dig för om du vill skaffa en förmåns- eller tjänstebil bör du även tänka lite på hur du kommer använda bilen. Detta hjälper dig välja vilken modell du bör skaffa.

Behöver du en bil som kan transportera större föremål behöver du självklart en större bil. Om du endast behöver en till att ta dig till möten klarar du dig med en mindre modell.

Ditt körmönster kan även innebära att en viss motor kan vara bättre än andra. Om du kör kortare sträckor samt i stadsmiljö rekommenderas det att du väljer en elbil eller bensinbil. Längre sträckor kan innebära att biogas eller diesel är bättre.

Previous article

Skaffa harv till fyrhjulingen