Trafiksäkerhet och elbilar

Vad är skillnaden mellan en elbil och en laddhybrid? En elbil saknar avgasrör och ger inga utsläpp. En elbil körs på el från ett batteri med en eller flera elmotorer. Trots att elbilens batteri väger hela 200 till 500 kilo jämnas vikten ut eftersom bilen saknar tunga komponenter såsom växellåda, förbränningsmotor samt bränsletank. I och med att utvecklingen av batterier gått framåt har räckvidden ökat rejält utan att batterierna behövt bli tyngre eller större.

Laddhybriden eller ”plug-in-hybrid” har två motorer, en elmotor samt en förbränningsmotor. Batteriet för laddhybridens elmotor laddas från elnätet (precis som elbilar) men har inte samma räckvidd som elbilarna. Laddhybriden tankas vanligen med bensin eller diesel men i framtiden kommer dessa bilar att kunna köras på förnybart drivmedel.

Elbilar och trafiksäkerhet

Helt tysta bilar utgör en stor fara för trafiksäkerheten och i synnerhet för synskadade men även för barn och djur. En mullrande elbil är mer trafiksäker. Istället för en tyst bil som glider fram i trafiken har vissa elbils-tillverkare installerat en ljudanläggning som gör att bilen mullrar som om den har en V:8 under huven. Tysta elbilar har blivit en stor trafikfara och ljudsystemet ”Lotus Sound Synthesis” ska göra både elbilar och hybridbilar säkrare. Lotus har utvecklat ett system med en förstärkare samt en högtalare som placeras vid kylaren. En sensor startar systemet och producerar ljud beroende på bilens fart.

Alla elbilar är inte godkända

Försäkringsbolaget Folksam har endast kunnat godkänna fyra av tio renodlade elbilar gällande trafiksäkerheten. Trots att bolaget är glada att fler elbilar kommit ut på den svenska marknaden uppfyller tyvärr endast fyra av tio elbilar försäkringsbolagets säkerhetskrav. De elbilstillverkare som klarat säkerhetskraven är Tesla Model S, Hyundai Ionic El, Volkswagen E-Up samt Volkswagen E-Golf. För trafiksäkerheten används även varningsljus och blixtljus i olika sammanhang. Företaget Work System erbjuder bland mycket annat blixtljus samt varningsljus av hög kvalitet till bra pris. Work System säkerställer att kvaliteten är vad leverantören lovat genom att testa produkterna i sin egna anläggning och gör allt för att ge dig och andra trafikanter en säkrare vardag.

Ger elbilar verkligen en miljövinst?

För att en elbil ska kunna ge en verklig miljövinst behöver de tankas med el som producerats via exempelvis vind- eller vattenkraft, så kallad förnybar el. Om alla bilar i Sverige vore elbilar, vilket innebär cirka fyra miljoner elbilar, motsvarar detta drygt tio procent av den totala elanvändningen i Sverige. För att laddhybrider ska kunna realisera deras miljöpotential krävs att de körs mer på el än på bränsle. Detta beror dock på hur stor hybridens batterikapacitet är, bilens teknik samt bilägarens resemönster.

Next article

Trafikförsäkring