Om elbilen

Elbilen har under de senaste åren blivit mer och mer populär. Anledningen till detta beror bland annat på att elbilar ger personer en bättre körekonomi. De hjälper även till att minska utsläppen, vilket i sin tur leder till att miljön skyddas. Elbilarna har batterier istället för bensin, de går att ladda vid laddningsstationer, på kontoret och självklart hemma. En batteriladdning kan kosta en hel del men det är ändå billigare jämfört med en bensinmotor.

De största fördelarna med att köra en elbil är att den har en snabb acceleration, är tyst, miljövänlig och billig i drift. Men en viktig sak att tänka på är att när det handlar om så mycket elektricitet kan saker gå fel. Dock finns det bilföretag, till exempel Tesla, som verkar ha lyckats utmärkt med elbilarna.

Köra elbil

Elbilen finns i en rad olika utföranden – som sportbilar, kombibilar, lastbilar, skåpbilar och självklart vanliga personbilar. Det finns alltså elbilar för både företag och privatpersoner. Hur lång räckvidd en elbil har varierar lite, runt 500 kilometer brukar vara den vanligaste räckvidden. Det räcker för de flesta som använder sig av en bil. Men ska man åka på en längre bilsemester kan det bli jobbigt att behöva stanna och ladda regelbundet. En laddning tar nämligen längre tid jämfört med tiden det tar att fylla på med bensin. Dock finns det även elbilar som klarar upp till 1000 kilometer på endast en laddning.

När det kommer till elbilens acceleration kan de allra snabbaste göra 0-100 kilometer i timmen på under tre sekunder. Standardelbilarna klarar det på drygt sex sekunder. En hjälpsam funktion de flesta elbilar har är självkörning och parkeringshjälp. Funktionerna går sedan att uppdatera med hjälp av en dator och internet.

En nackdel som finns med elbilarna är att de är väldigt tysta. Det kan då vara svårt att höra ifall det kommer en bil när man ska gå över vägen.

Previous article

Plug in-hybrid

Next article

Köpa en begagnad elbil